Her gün kullandığımız ve sürekli yıkadığımız havlu ve bornozlar özel bir bakımı hak ediyor, değil mi? Biz de öyle düşündük ve sizin için bütün detayları toparladık. Peki havlu hangi programda yıkanır? Hangi sıcaklık uygun olur? Renklerini nasıl koruruz ve ilk günkü gibi yumuşak kalmasını nasıl sağlarız?
Havlularınızın seneler boyunca rengini, kabarıklığını ve yumuşaklığını koruması için nasıl bakım yapacağınızı bilmek oldukça önemli. Makineye bütün havlularınızı sıkıştırıp, bol bol yumuşatıcı ekleyip, yüksek sıcaklıkta yıkamayı unutun ve ipuçlarını takip edin.
- Yarım ölçü deterjan kullanın.
- Yumuşatıcı kullanmayın. Bunun yerine sirke ve lavanta yağı deneyin.
- Çamaşır makinenizi fazla doldurmayın.
- Havluları diğer çamaşırlardan ayrı yıkayın.
- Doğru sıcaklıkta yıkayın. İdeal sıcaklık 30-40 derecedir, özellikle koyu renklerde bunu aşmayın.
- Sallayın, çırpın ve havalandırın, aslında havlunuzun liflerini açıp emiciliği artırın.
EN POPÜLER ÜRÜNLER
Havlular Kaç Derecede Yıkanır?
Havlu, bornoz ve hatta nevresimlerde ideal sıcaklık 30- 40 derecedir. Havlularınızın uzun ömürlü olmasını ve ilk günkü gibi yumuşak kalmasını istiyorsanız 40 dereceyi geçmeyin. Özellikle koyu renkli havluların rengini koruması için bu altın kural. Bornozlar için kapsamlı bir rehber: Bornoz yıkama rehberi.
Ancak benim için görünüm önemli değil, tam bir temizlik istiyorum diyorsanız 60 derece daha sağlıklı bir tercih. Hem yüksek sıcaklıkta yıkamak hem ilk günkü gibi kalmasını istiyorsanız keten havlu tercih edebilirsiniz.
Havlular hakkında daha fazlasını öğrenmek için Havlu Seçimi yazımıza göz atın.
Havlu Hangi Programda Yıkanır?
Havlularınızı hangi programda yıkamanız gerektiği havlunun kumaşına veya kullanım talimatlarına göre değişiklik gösterir. Öncelikle makinenizin yarısını doldurun, beyaz ve renkli havluları ayrı ayrı yıkayın ve yumuşatıcı yerine beyaz sirke tercih edin.
En yaygın olan pamuk ve keten içerikli havlular hangi programda yıkanır? Pamuklu programda 30 veya 40 derece sıcaklıkta yıkayabilirsiniz. Bambu havlular için hassas programı ve minimum sıcaklığı tercih edin. Genel olarak daha uzun yıkama süresi havlularınızın daha iyi temizlenmesini sağlayacaktır.
El emeği, işlemeli veya dantelli havlularınızı elde yıkama olarak bilinen hassas programda veya bir süre çamaşırları suda bekleten yünlü programda da yıkayabilirsiniz.
Havlular Nasıl Yumuşak Olur?
Gerek duş sonrası gerekse ellerinizi yıkadıktan sonra o premium havayı veren havlunun yumuşak ve kabarık dokusudur. Birkaç yıkamadan sonra bile keçe gibi olmuş, kağıt gibi hissettiren havluları hepimiz biliyoruz. Neyse ki bunları tekrar eski yumuşaklığına döndürmek ve misafirlerinize dahi sunmak mümkün. Peki sertleşen havlular nasıl yumuşak olur?
- Beyaz Sirke
Beyaz sirkeyi günümüzde her alanda kullanmaya başladık, sertleşmiş havlular da dahil. Havluda biriken deterjan kalıntılarını sirke ile yok edebilir, yumuşaklığı ve emiciligi artırabilirsiniz. Koku hakkındaki endişelerinizi duyar gibiyiz. Merak etmeyin, deterjan ve bol köpüğün etkisiyle o da uçup gidecektir.
Yumuşatıcı gözüne yarım su bardağı beyaz sirke ekleyin. Havlunun emiciliğini azaltan yumusatıcıyı mümkünse hayatınızdan çıkarın.
- Çamaşır Sodası (Sodyum Karbonat)
Çamaşırlarınızın yumuşak olmasını istiyorsanız bir diğer püf noktası çamaşır sodası. Çöpe atmayı planladığınız havlularınızı çamaşır sodası ve sirke ile yıkadığınızda şaşıracağınıza eminiz.
Deterjan bölmesine bir çay bardağı çamaşır sodası ekleyin. Deterjan veya yumuşatıcı kullanmayın ve normal programda yıkayın.
- Yumuşatıcıyı bırakın ve deterjan kullanımını azaltın demiş miydik? Buna ek olarak hem makineye atmadan önce hem de çıkardıktan sonra havluları silkeleyin.
- Doğru şekilde kurutun. Kurutma makinesi kullanın veya havadar bir yerde kurumaya bırakın. Fazla kurutma havlulara yumuşatıcı kadar zarar verir.
Kullanmadan Önce Yıkayın. Yeni Havlu Nasıl Yıkanır?
Başınıza geldi mi bilmiyoruz, ancak yeni aldığınız yumuşacık havluların ilk yıkama sonrası büyüsü bozulabilir. Birçok üretici havluların yumuşak olması ve güzel görünmesi için özel yumuşatıcılar kullanmakta. Üstelik üretim, depolama ve nakliye sırasındaki kimyasallar da banyonuza giriyor.
Havlu seçimi hakkında daha fazla bilgi için sizi şuraya alalım: Havlu 101
Cildinize kimyasalların temas etmemesi ve havlunun emiciliğinin artması için havluları kullanmadan önce mutlaka yıkamalısınız. Peki yeni havlu nasıl yıkanır?
- Yeni havluları ilk birkaç yıkamada benzer renkli havlularla yıkayın ki renginde bir değişiklik olmasın.
- İlk yıkamayı ılık, soğuğa yakın bir sıcaklıkta yapın.
- Yeni havluları yıkarken yarım ölçü çamaşır deterjanı kullanın. Ayrıca, yıkama suyuna yarım bardak beyaz sirke ekleyin. Çamaşır deterjanıyla birlikte sirke eklemek, renkleri koruyacak ve deterjan kalıntılarını temizleyecek.
Alışveriş ile ilgili kafanız mı karışık, En İyi Bornoz Takımları yazımıza göz atmış mıydınız?
Çeyizlik Havlular Nasıl Yıkanır?
Özenle seçilmiş, kimisi el emeği ile işlenmiş çeyizlik havlular sürekli alınan ve biriktirilen parçalar. Çeyiz serme sırasında sergilenen, gelin ve damat bohçası ve diğer bohçalar içine konulan gerek dantelli gerek işlemeli çeyizlik havlular tertemiz, bembeyaz ve ilk günkü gibi yumuşacık olmalı.
Her havlu ve bornozu kullanım öncesi mutlaka yıkamalısınız. Çeyiziniz için aldığınız havluları hemen yıkamak yerine güzel bir şekilde saklayın, yıkama işlemini çeyiz serme ve taşınma öncesine bırakın.
Çeyizlique ekibi olarak sararmış, kirlenmiş veya beklemiş havlu ve havlu kenarlarını sevmiyoruz. Çeyizinizdeki tüm havluları çeyiz serme ve bohça hazırlama öncesi rahatlıkla yıkayabilirsiniz. Havluları beyazlatmak için çamaşır sodası, beyaz sirke ve karbonat kullanabilirsiniz.
Çeyizlik havlu hangi programda yıkanır? Dantel havlu kenarı varsa 30 derecede, hassas programda beyaz sirke ile yıkayabilir, havlulardaki sararma, kirlenme ve kokuların tümünü giderebilirsiniz.
Eski Havluları Nasıl Değerlendirebilirim?
Biz Çeyizlique ekibi olarak ürünlerin uzun süre kullanılması gerektiğini düşünüyoruz ama kabul etmek gerekir ki her şeyin bir ömrü var. Artık havlunuz tamamen kullanılmaz durumdaysa, eskimiş, yırtılmış ve solmuşsa onu yeni ve muhteşem bir şeye dönüştürme vakti gelmiş demektir.
Paspas: Havluyu şeritler halinde kesin, katlayıp birbirine dikerek uzun bir ip oluşturun. Kalın ve yumuşacık ipinizi spiral şeklinde döndürerek birbirine dikin, yeni ve emici bir paspasa dönüştürün.
Saksı: Evet, eski havluları biraz beton karışımı ile harika bir saksıya dönüştürebilirsiniz. Betonu suyla karıştırın ve havlunuzu karışımın içine batırın sonrasında bir saksının çevresine sarın, kuruduğunda saksınız hazır. Eğer kalıbınızın zarar görmesini istemiyorsanız streç film ile kaplayabilirsiniz. Saksınız kururken çatlamaması için biraz suyla ıslatmayı unutmayın.
Çanta: Havlu plaj çantaları oldukça moda. Özellikle havlunuzun küçük bir bölümü yırtılmışsa bu proje tam sizlik. Bir çanta kalıbı kesin ve dikin. Çantanızda farklı renkleri karıştırın, şeritler ve kareler keserek kendi deseninizi oluştun.